Bir bebekle güvenli bir bağlanma oluşturmak en kolay yol gibi gözükür ve çocuğunuzun hayata mümkün olan en iyi başlangıcı yapmasını sağlayabilir. Bağlanma bağı, bir bebek ile ebeveyni veya birincil bakıcısı arasındaki sözsüz iletişimin oluşturduğu duygusal bağlantıdır. Bağlanma, bir çocuğun gelişimi için tahmin edilenden daha da önemlidir. Bu iletişim şekli, çocuğunuzun zihinsel, fiziksel, entelektüel, duygusal ve sosyal olarak gelişimini etkiler. Aslında, bu ilişkinin gücü, çocuğunuzun hem okulda hem de hayatta ne kadar başarılı olacağının ana belirleyicisidir.

  Bağlanma bağı, bakımınızın veya ebeveyn sevginizin kalitesine değil, çocuğunuzla geliştirdiğiniz sözlü olmayan duygusal iletişime dayanır. Siz, ebeveyn veya bakıcı, bebeğinizin ihtiyaçlarını karşıladıkça bağlanma doğal olarak gerçekleşirken, bağlanma bağının kalitesi değişir.

  Çocuğunuzla aranızda güvenli bir bağ geliştirmek ve çocuğunuza hayata en iyi başlangıcı vermek, mükemmel bir ebeveyn olmanızı gerektirmez. Araştırmalar, çocuk-birincil bakıcı ilişkisinin kritik yönünün bakım kalitesine, eğitim girdisine ve hatta ebeveyn ile bebek arasında gelişen sevgi bağına dayalı olmadığını ortaya çıkardı. Aksine, siz ve çocuğunuz arasında gerçekleşen sözlü olmayan iletişimin kalitesine dayanır.

  Bebekler güvenli bir bağlanma bağı geliştirdiklerinde şunları daha iyi yapabilirler: samimi ilişkiler geliştirirler, duygusal dengeyi korurlar, kendinden emin ve iyi hissederler, başkalarıyla birlikte olmanın tadını çıkarırlar, hayal kırıklığını az yaşarlar, duygularını paylaşırlar ve destek istemekten çekinmezler.

  Güvenli bağlanma bir gecede olmaz. Siz ve bebeğiniz arasında devam eden bir ortaklıktır. Zaman geçtikçe, ağlamaları anlamak, sinyalleri yorumlamak ve bebeğinizin yemek, dinlenme, sevgi ve rahatlık ihtiyaçlarına cevap vermek daha kolay hale gelecektir. Birbirinizi öğrenirken kendinize ve bebeğinize sabırlı kalmaya çalışın. Güvenli bağlanma kendinize bakmakla başlar. Bebekler sessiz ve tetikte olduklarında en etkili şekilde iletişim kurarlar, siz de öyle. Ne kadar zor olursa olsun, bebeğinizle güvenli bir bağlanma bağı kurmak için kendinize iyi bakmanız önemlidir. Yeterince uyumaya çalışın. Uykusuzluk sizi huysuz ve huzursuz yapabilir. Evin etrafında destek isteyin. Özellikle yeni doğum dönemlerinde eşinizden, ailenizden veya arkadaşlarınızdan olabildiğince çok yardım alın. Kendinize biraz zaman ayırın. Küçük bir bebeğe bakmak zordur ve biraz zaman ayırmak daha etkili ebeveynlik yapmanıza yardımcı olabilir. Stresli zamanlarda kendinizi sakinleştirmenin yollarını bulabilirsiniz. Bebekler sözlü olarak iletişim kuramadıkları için özellikle kaygı veya stres belirtilerine alışmışlardır. Sakinleşmek için bebeklerin dışarıdan yardıma ihtiyacı vardır. Ancak endişeli bir bakıcı, aslında bebeğin stresine katkıda bulunabilir ve bu da onu yatıştırmayı zorlaştırır. Stresli hissettiğinizde, bebeğinizle etkileşime girmeden önce sakinleşmenin yollarını bulmaya çalışın. Derin bir nefes alın. Bu, bebeğinizi kaldırıp sakinleştirmeye çalışmadan önce derin bir nefes alabilmeniz için bebeğinizin bir dakika daha ağlamasına izin vermek anlamına gelebilir. Hepsini kendiniz yapmak zorunda olduğunu düşünmeyin. Günün telaşlı saatlerinde bebeğinizi tutmanıza veya ona bakmanıza yardımcı olması için eşinizin, arkadaşlarınızın, aile üyelerinizin veya bir çocuk bakıcısının yardımını almaya çalışın. Yürüyüşe çıkın. Temiz hava ve ortam değişikliği siz ve bebeğiniz için harikalar yaratabilir. Özellikle stresli zamanlarda, ortamda bir değişiklik yapmayı deneyin ve bunun sizin ve bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olup olmadığına bakın.

  Özetle; bebeğinizin benzersiz ipuçlarını anlamayı öğrenin, yemek ve uyku güveli bağlanmanın temelidir. Bebeğinizle konuşun, gülün ve oynayın. Güvenli bağlanma, “mükemmel” ebeveyn olmanızı gerektirmez. Güvenli bağlanma sürecinde babaları gözden kaçırmayın.

  Siz veya bebeğiniz gevşeme ve birbirinize odaklanma yeteneğinizi engelleyen bir sorunla karşı karşıyaysanız, güvenli bir bağlanma bağı ertelenebilir veya kesintiye uğrayabilir. Bebeklerin çoğu bakıcılarına bağlanmaya hazır olarak doğar, ancak bazen bebeklerin güvenli bağlanma yoluna çıkan sorunları vardır. Tehlikeli sinir sistemi olan bebekler, anne karnında veya doğumda sorunlar yaşayan bebekler, doğumda veya çok erken yaşta sağlık sorunları olan bebekler, yoğun bakımda vakit geçiren prematüre bebekler, doğumda bakıcılarından ayrılan bebekler bu duruma örnektir.

  Ebeveynlerde güvenli bağlanmayı etkileyebilecek zorluklar; depresyon, kaygı veya diğer duygusal sorunlar, uyuşturucu veya alkol sorunları, yüksek düzeyde stres (finansal sorunlar, destek eksikliği, fazla çalışma vb.), kötüye kullanım, ihmal edilmiş veya kaotik bir çocukluk geçmişi, güvensiz bir ortamda yaşamak olarak sıralanabilir. Böyle durumlarda bir uzman desteği almanızda fayda vardır. Sağlıkla kalın.

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır. Yazıların tamamı Psk. Yiğit Daimselamet tarafından hazırlanmaktadır ve izinsiz kullanımı kesinlikle yasaktır.