Pandeminin yaşattığı en büyük problemlerden bir tanesi de dikkatle ilgili olmaktadır. Eğitim hayatının evde devam etmesi, bilgisayar ve tablet kullanımının artması ve yeni öğrenilen bir süreç olması dikkat konusunda öğrencilerin üzerinde çok etkili olmuştur. Okulların tekrardan açılmasıyla dikkat ve uyum problemleri yaşanabilir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar, gençler, yetişkinler, beyinlerinin yarattığı birçok hayal kırıklığı etrafında çalışmayı öğrenmek zorundadır. Bu tür bozukluğa sahip birinin ebeveyni veya tanıdığıysanız, muhtemelen siz de bu zorlukları net bir şekilde görebiliyorsunuzdur.
Küçük çocukların bile beyinlerinin diğer insanlardan biraz daha farklı bir şekilde bağlandığını, bunun genetik olduğunu ve kendileriyle ilgili olmadığını anlaması gerekir ve burada konu dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun kendisidir. Bu durumun üstesinden gelmek için gerekli olan semptomları ve becerileri anlamak, yalnızca öğrenme becerilerine yardımcı olmakla kalmaz, daha da önemlisi neden odaklanmakta veya hareketsiz oturmakta zorlandıklarını anlamalarına da yardımcı olur. Bu konuda bilgilenmek ve bilgilendirmek yararlı olur. Bu durumu yaşayanların hemen hemen hepsi kendilerini etiketlerler ve ‘öğrenemiyorum’ diyerek motivasyonlarını da düşürürler. Kendilerini etiketlemede çevresindeki kişilerin çok büyük etkisi vardır (ebeveyn, arkadaş, öğretmen vs.)
Çok iyi farkında olduğunuz gibi, dikkat sorunu yaşayan kişiler erteleme eğilimindedir. Bunun nedeni, zor görünen şeyi yapmak istemedikleri, son teslim tarihine kadar harekete geçmemeleri ve buna çok da odaklanamadıkları içindir. Lise ve öncesinde ödevleri bir sonraki gün teslim edecekleri için çok fazla erteleyemezler fakat üniversitede 3 hafta sonra teslim edilecek projeler veya sunumlar genelde bu kişilerce bir önceki gün sabaha kadar uğraşılarak yapılmaktadır. Bu durum, görünüşte zor olan görevleri daha küçük görevlere bölerek bir şeyleri planlamak için yardıma ihtiyaçları olduğu anlamına gelir. O hafta yapmaları gereken birkaç şeyi haritalandırıp küçük, yapılabilir parçalara ayırmalarına yardımcı olun. Zor şeyleri genelde ertelerler ve sonrasında da sıkıcı bir hal alır. Kolaydan önce zoru yapmayı öğrenmek, yaşamları boyunca üretken olmak için ustalaşmaları gereken temel bir beceridir.
Bu insanlar odaklanmakta zorlandığı için, ihtiyaç duydukları şeyin daha fazla zaman olduğunu düşünürler. Ders çalışırken 30-45 dakika derse odaklanmaları, 15 dakika mola vermeleri, mola esnasında teknolojiden uzak durmaları, genellikle gezinmeleri, sonra geri gelip yapacak daha çok şey varsa bir tur daha yapmaları daha yararlı olur. Burada önemli olan molalardır. Molaları yapmazlarsa geri dönmek çok zordur. Molalarda bilgisayar ya da telefon oyunlarına girerlerse, 15 dakika 5 saate dönüşebilir.
Küçük çocuklar için hareket halinde olmaları iyi bir yoldur, ancak bu özellikle çocuğun hiperaktivitesi varsa önemlidir. Ödev yapmadan önce okuldan sonra dışarıda oynayın, oyun alanına gidin ya da evde hareket ettirin.
Çalışma masası üzerindeki gereksiz malzemeleri kaldırın. Çok fazla göz yoran renkli biblolar veya resimlerden uzak tutun. Masasını duvara dayayın ve dışarıyla bağlantısını kesin. İşitsel uyarıcıları da en aza indirin. Telefonunu çalışırken uzakta tutun. İhtiyacı kadar kalemi, defteri kullanmasını sağlayın. Çalışma masası yatağını görmesin. Ufak bir deftere yazılı bir plan oluşturmasını öğretebilirsiniz.
Dikkat sorunu olan kişiler, bu durumu tanımlanmamış olanlar, terapilere dikkat sorunu için değil endişeli veya depresif oldukları için gelirler. Kendilerini kaybedenler olarak görürler, her zaman akranlarına kıyasla bazı şekillerde başarısız olduklarını hissederler. Çocuğunuzun veya ergen çocuğunuzun yalnızca kendi rahatsızlıkları etrafında çalışmayı öğrenmesine değil, aynı zamanda faydalarını da görmesine yardımcı olabilirsiniz. Böyle insanlar enerjik, yaratıcı ve çok yeteneklidir. Bunu ömür boyu sürecek bir engel olarak değil, takdir edilip üzerine inşa edilecek bir varlık olarak görmelerine yardımcı olun. Pandemiden dolayı da herkesin dikkat ve odaklanma sorunlarını yaşadığını da unutmayın. Sağlıkla kalın.