Yasakların tekrardan gelmesi, okulların kapanması ve yapılacak aktivitelerin sınırlı olmasından dolayı çocukların ekran kullanım süreleri hızla artmaya devam etmektedir. Bu da aileleri her geçen gün endişelendirmektedir. Aşırı ekran süresiyle ilgili endişeler açıkça Covid-19 salgınından önceki zamandan gelmektedir. Bununla birlikte, ekran süresinin daha önce yasaklandığı veya ciddi şekilde kısıtlandığı evlerde bile, uzaktan eğitim sıradan hale geldi. Covid-19’dan kaynaklanan karantina, sosyal mesafe ve güvenlik önlemleri, ekran süresini iş, eğitim ve boş zamanın daha önemli bir parçası haline getirdi.
Pandemi sırasında ebeveynlere ekran süresi sınırlarını gevşetmeleri tavsiye edilse de birçok ebeveyn çocuklarının ekran başında kalma süresinden dolayı haklı nedenleri de olsa suçlu hissediyorlar. Yalnızca çocuklarının daha fazla ekran süresine ihtiyaç duymasından rahatsızlık duymakla kalmazlar, aynı zamanda çocuklarının çevrimiçi ortamda ne yaptıkları hakkında ne kadar az şey bildiklerini ve sorunlu ekran davranışını nasıl modellediklerini de görürler. Yaklaşık 2000 yetişkine yapılan anket sonrasında, aşırı ekran süresinin ebeveynleri en çok endişelendiren çocuk sağlığı sorunu olduğu gözlemlenmiştir. 2015 yılında yapılan bir başka çalışma, ebeveynlerin endişelenmekte haklı olduğunu doğrulamıştır.
Çocuklarının ekranlarla ne yaptıkları hakkında daha fazla bilgi edinmek, ekran süresinin artılarını ve eksilerini daha iyi anlamak ve ekran başında geçirilen süre ile hayatlarının geri kalanı arasında bir denge kurmak ebeveynlerin görevidir. Pandemi sırasında rahatlatıcı ekran süresi sınırları, yüz yüze etkileşimlerin sınırlandırılması gereken bir dünyaya gerçekçi bir tepkidir. Amerikan Pediatri Akademisi yakın zamanda ekran süresi tavsiyelerini değiştirdi. Ebeveynlerin, Covid-19 sırasında, çocuklarının ekran sürelerine daha fazla dahil olmayı ve ekran süresinin kalitesine odaklanmayı önermiştir.
Ebeveynler, çocukların Covid öncesi ve sonrası teknoloji kullanımının ön cephesidir. Ebeveynler, giderek daha genç yaşlarda çocuklarına akıllı telefon satın alıyorlar. Akıllı telefon edinen çocukların yaş ortalaması 10,3’tür. Evde internete erişimi sağlıyorlar ve çocuklarının kullandığı cep telefonu için ödeme yapıyorlar. Ebeveynlerin büyük çoğunluğu interaktif dijital medyanın bağımlılık yaratan çekiciliğinin farkındadır, çünkü sıklıkla kendileri deneyimlerler.
İnternet erişiminin risklerinin farkında olsalar bile, ebeveynler genellikle kendilerini çaresiz hissederler veya bu potansiyel tehlikeler konusunda çok az şey yapmayı seçerler. Ekran tabanlı teknolojiler ortadan kalkmayacak. Dünyamızı öğrenmek ve onunla iletişim kurmak için giderek daha fazla birincil araçlarımız olacak. Olumsuz yönü ise çocuklar teknolojiyle çok fazla zaman geçirdiklerinde oyun oynamak, yaratmak, egzersiz yapmak, doğayı deneyimlemek ve inşa etmek için zaman harcamıyorlar. Peki bunları bilerek ne yapılabilir?
Çocuklarınıza olumlu bir model olun. Araştırmalara göre, çoğu gencin artık günde ortalama dokuz saat ekran başında kaldığını biliyoruz. Yine araştırmalar, ebeveynlerin de günde ortalama dokuz saat ekran süresi tükettiğini tespit etti. Çocuklarımızın bize dikkat etmediklerinden şikâyet ederken, mesajları kontrol ettiğimizde, videoları ardı ardına izlediğimizde ve sosyal medyada dolaştığımızda bizi görüyorlar. Boş zamanınızın çoğunu ekran tabanlı teknolojilerle geçirirseniz, çocuklarınızın da aynı şeyi yapması muhtemeldir.
Çocuklarınızın çevrimiçi ortamda ne yaptığını bilin. Dijital çağda ebeveynliğin daha zor yönlerinden biri, çocukların teknoloji hakkında ebeveynlerinden daha fazla bilgi sahibi olmalarıdır. Çocukların sosyal medyaya ne kadar hızlı adapte olduğu gözlemlenirken, ebeveynlerin de teknolojiye ayak uydurmaktan aciz oldukları fikrine teslim olmuş gibi göründüğü öngörülmektedir. Çocuklarınızla ortak noktada buluşmalısınız. Yapılan bir ankette, ebeveynlerin yüzde 92’si çocuklarının kullandığı teknolojileri yeterince bilmediğini itiraf etti. Çocuklarıyla video oyunları oynayan, sosyal medyada bağlantıya ihtiyaç duyan ve çocuklarıyla medya hakkında konuşmak için zaman ayıran ebeveynler, çocuklarının ekran başında geçirdikleri süre hakkındaki yargılarına daha çok güveniyorlar.
Çocuklarınız için ekran zamanını değerli kılın. Ekran zamanının önemli akademik, sosyal ve beceri geliştirici faydaları vardır. Araştırmalar, günde bir saat video oyunu oynamanın bir çocuğun psikolojik uyumu için gerçekten iyi olabileceğini göstermiştir. Bu durum sınırlar koyularak daha sağlıklı yaşanacaktır. Ekran dengesi oluşturmak önemlidir.
Çocuklarımızın beslenmesinden ve fiziksel sağlığından sorumlu olduğumuz gibi, ekran sürelerini diğer etkinliklerle dengelemede, etkili ve saygılı sınırlar belirlemede, uygun teknoloji kullanımını modellemede, onları çevrimiçi ortamda güvende tutmada ve aktif olarak hareket etmede kilit rol oynuyoruz. Sorun yaşadığınız durumlarda bir uzmandan destek alabilirsiniz. Sağlıkla kalın.