Çocuk istismarı ve ihmalinin uyarı işaretleri her zaman açık değildir. Fiziksel istismar, bıraktığı izler nedeniyle şok edici olsa da çocuk istismarının tüm belirtileri o kadar açık değildir. Bir çocuğun ihtiyaçlarını göz ardı etmek, gözetimsiz, tehlikeli durumlara sokmak, cinsel durumlara maruz bırakmak, değersiz veya aptal hissettirmek de çocuk istismarı ve ihmalinin biçimleridir. Bu durum çocuklar üzerinde derin, kalıcı izler bırakabilir.
İstismarın türü ne olursa olsun, sonuç ciddi duygusal zarardır. Yardım her zaman mevcuttur. Bir çocuğun istismara veya ihmale maruz kaldığından şüpheleniyorsanız, bunu açıkça söylemek önemlidir. Sorunu olabildiğince erken yakalayarak çocuklara yardımcı olabilirsiniz.
Her türlü istismar ve ihmal kalıcı izler bırakır. Bu izlerin bazıları fiziksel olabilir, ancak duygusal yara izlerinin yaşam boyunca uzun süreli etkileri vardır. Çocuğun benlik duygusuna, gelecekteki ilişkilerine, evde, işte ve okulda işlev görme becerisine zarar verir.
Bazı insanların inandığının aksine, kelimeler incitebilir. Duygusal istismar çocuğun zihinsel sağlığına veya sosyal gelişimine ciddi şekilde zarar verebilir. Duygusal istismar örnekleri şunları içerir;
- Sürekli küçümseme ve aşağılama.
- Başkalarıyla olumsuz karşılaştırmalar/kıyaslamalar yapmak.
- Bir çocuğa “iyi değil”, “değersiz”, “kötü” veya “hata” olduğunu söylemek.
- Sık bağırma, tehdit etme veya zorbalık.
- Çocuğu ceza olarak görmezden gelmek veya reddetmek, onlara sessiz muamele yapmak.
- Çocukla fiziksel teması sınırlamak. Sarılmalar, öpücükler veya diğer sevgi belirtileri göstermemek.
- Bir çocuğu, diğer ebeveyne, bir kardeşe veya başkalarına karşı şiddete maruz bırakmak.
Fiziksel istismar, çocuğa fiziksel zarar vermeyi veya yaralamayı içerir. Çocuğa kasıtlı olarak zarar verme girişiminin veya aşırı fiziksel cezanın sonucu olabilir. Fiziksel istismarda aşağıdaki unsurlar mevcuttur;
- Çocuk, ebeveynini neyin harekete geçireceğini asla bilemez. Kesin sınırlar veya kurallar yoktur. Çocuk sürekli yumurta kabuğu üzerinde yürür, hangi davranışın fiziksel bir saldırıyı tetikleyeceğinden asla emin olamaz.
- İstismarcı ebeveynler, çocuğa sevgiyle öğretme motivasyonuyla değil, öfke ve kontrol sağlama arzusuyla hareket ederler. Ebeveyn ne kadar kızgınsa, istismar o kadar yoğun olur.
- İstismarcı ebeveynler, çocuklarının iyi davranması için onlardan korkması gerektiğine inanabilir. Bu nedenle “çocuklarını hizada tutmak” için fiziksel istismarı kullanırlar. Bununla birlikte, çocukların gerçekten öğrendikleri, nasıl davranacakları veya bireyler olarak nasıl büyüyecekleri değil, vurulmaktan nasıl kaçınılacağıdır.
Çocuk cinsel istismarı, suçluluk ve utanç katmanları nedeniyle özellikle karmaşık bir istismar şeklidir. Cinsel istismarın her zaman vücut temasını içermediğini bilmek önemlidir. Bir çocuğu cinsel durumlara veya materyallere maruz bırakmak, dokunma olsun ya da olmasın cinsel istismardır.
- Cinsel istismara uğrayan çocuklar genellikle utanç ve suçluluk duygusuyla işkence görürler. İstismardan kendilerinin sorumlu olduğunu hissedebilir veya bir şekilde bunu kendi başlarına getirebilirler. Bu, yaşlandıkça kendinden nefret etmeye, cinsel ve ilişki sorunlarına yol açabilir.
- Cinsel istismarın utancı çocukların öne çıkmasını çok zorlaştırır. Başkalarının onlara inanmayacağından, onlara kızacağından veya bunun ailelerini parçalayacağından endişe duyabilirler. Bu zorluklar nedeniyle, yanlış cinsel istismar suçlamaları yaygın değildir, bu nedenle bir çocuk size güveniyorsa, bunları ciddiye alın.
İhmal, çok yaygın bir çocuk istismarı türüdür. Bir çocuğun yeterli yiyecek, giyecek, hijyen veya gözetimi içeren temel ihtiyaçlarını karşılayamama modelidir.
- Çocuk ihmalini fark etmek her zaman kolay değildir. Bazen, ciddi hastalık, yaralanma, tedavi edilmeyen depresyon, anksiyete gibi durumlarda, bir ebeveyn fiziksel veya zihinsel olarak çocuğa bakamaz hale gelebilir.
Bir çocuğun istismara uğradığından şüpheleniyorsanız, bunu bildirmeniz ve tekrarlamaya devam ederse her bir vakayı ayrı ayrı bildirmeye devam etmeniz çok önemlidir. Yaptığınız bildirim, ailede neler olup bittiğinin bir anlık görüntüsüdür. Ne kadar çok bilgi verirseniz, çocuğun hak ettiği yardımı alma şansı o kadar artar. Böyle bir durumla karşılaştığınızda mutlaka bir uzman desteği almalısınız. Sağlıkla kalın.