Korona virüs salgın hastalığı ve 20 yaş altı için sokağa çıkma yasağı sebebiyle çocuklar sürekli evde vakit geçiriyorlar. Bu süre zarfında iş, okul, sosyal yaşam ve hatta market alışverişleri bile sosyal medyaya taşınmış durumda. Çocuklar ve gençler sınıf ortamlarını teknolojiyle gerçekleştirmekte ve arta kalan zamanlarda ise diziler, oyunlar, filmler ve youtube videoları izleyerek geçirmektedir. Ancak korona virüs karantinası sırasında, geçmişe göre, çocuklar ekranlarda %50 daha fazla zaman harcadıkları yapılan araştırmalarla gözlemlenmiştir. Bu durumun olumlu olduğu kadar olumsuz yönleri de vardır. Ebeveynler ise ekran zamanı hakkında çocuklarına izin verme konusunda karışık hislere sahip olabilirler ve bazı aileler fazla zaman tanıdıkları için kendilerini suçlu dahi hissedebilirler. Bilinen bir gerçek var ki; ekranlar artık evlerimizin içinde bir yaşam biçimidir, adeta demirbaşıdır.

  Teknoloji, içinde bulunduğumuz mevcut kriz için çok önemli bir yerdedir. Gelişmeleri güvenilir kaynaklardan almak için, gündemi takip etmek için, neleri doğru yapmamız gerektiğini öğrenmemiz için hayati önem taşımaktadır. Peki anne ve babalar bu süreçte ekran süresini olumlu bir şekilde nasıl kullanabilir?

  Teknoloji bağlantıyı güçlendirmek için yardımcı olabilir. Çocuklar bütün gün evde kalırken, sınıf arkadaşları ile bağ kurmak onların motivasyonu için gereklidir. Bu motivasyon, derslerine daha çok dikkat sağlamalarına yardımcı olabilir. Onların arkadaşlarıyla yüz yüze etkileşim kuramadıkları için üzüntüde oldukları unutulmamalıdır. Video oyunlarının sohbet özelliği sayesinde çocukları iletişime teşvik edebilir. Bu durum birçok aile için alışık olmayan, farklı bir bağlantı yolu olsa da, en fazla izole oldukları bu zamanlarda başa çıkmalarına ve bağlantı kurmalarına yardımcı olabilir.

  Teknoloji, eğitim için teşvik edici olabilir. Salgın ve karantina süreci, öğretmenler, veliler ve öğrenciler için çok zor bir süreç. İlk başlarda bu durumun olumsuz etkileri görüldü fakat teknolojiyle birlikte eğitim hala devam ediyor. Bu sürecin eğitimsiz geçirilmesi çocuklar ve gençler için daha da zor olabilirdi. Online eğitimin yanı sıra birçok web sitesi ve uygulamalar çocukları öğrenmeye teşvik etmekte ve araştırma yapmaları, proje geliştirmeleri için katkıda bulunmaktadır. Tubitak ve Yeşilay dergilerinin ücretsiz erişime açıldığını tekrardan söylememde fayda var.

  Teknoloji aynı zamanda çocukları ve gençleri eğlendirebilir. Sosyal mesafe streslidir. Bu çocuklar için daha da zordur. Bir anda kendilerini evde buldular ve bu durumun sonucunda dikkatlerinin de dağıldığını, odaklanmakta zorluk yaşadıklarını söyleyebiliriz. Bu endişelerini bir kenara atarak film, oyun ve yararlı videolar eşliğinde zaman geçirebilirler. Bu sürede aileler de kendi sorumluluklarını yapabilir ve mola vermek için büyük bir fırsat yakalayabilirler.

  Teknoloji, çocukların stresle başa çıkmasında yardımcı olabilir fakat mümkünse medya kullanırken aktif ve dikkatli olmalısınız. Çocukların stresle baş etmelerinin en başarılı yolu strese uyum sağlamaktır fakat bu salgın, herhangi bir çocuğun değiştirebileceği bir durum değildir. Ekranların yararlı bir şekilde kullanılabildiğini unutmamak gerekir. Ekranların yararlı ya da yararsız olması tamamen insanların ekranla etkileşim şekline bağlıdır. Bir belgeselden, bir biyografiden ya da yararlı bilgileri araştırarak çocukların öğrenmeleri desteklenebilir.

  Ebeveynler ekranları çocuklarına açarken hem kendileri hem de çocukları için izledikleri programları dikkate almalıdır. Yaş farklılığı ve mizaç unutulmamalıdır. Bütün programlar virüse odaklanmışken bu farklı yaş gruptaki çocuklar için kaygı uyandırabilir. Hastane ve ölüm haberlerinden uzak durulmalıdır. Haberleri belirli bir zaman diliminde izleyin. Korku veren başlıkları ve ölüm verilerine sürekli odaklanmayın. Güvenebileceğiniz haber kaynaklarına odaklanın. Uzman olmayan kişilerin söylediklerini dikkate almayın. Edineceğiniz bilgilerin yararlılarını, size katkıda bulunacaklarını seçin. Bu yeni koşullara uyum sağlamak herkes için zordur. Bir şekilde bütün ebeveynler mücadele ediyor.   Bu pandemi sırasında ebeveynlik yapmanın en iyi yollarından biri de ekran süresinin fazla olup olmamasından çok doğru kullanılmasıdır. Teknolojiyi arkadaş da edinebilirsiniz.

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır. Yazıların tamamı Psk. Yiğit Daimselamet tarafından hazırlanmaktadır ve izinsiz kullanımı kesinlikle yasaktır.