Normal genç büyüme ağrıları ve depresyon arasında ayrım yapmak her zaman kolay değildir. Gençlik yılları son derece zor olabilir ve depresyon gençleri çoğumuzun fark ettiğinden çok daha sık etkiler. Aslında, hayatın her kesiminden beş ergenden birinin gençlik yıllarının bir noktasında depresyondan muzdarip olacağı tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, depresyon yüksek oranda tedavi edilebilir olsa da depresyondaki gençlerin çoğu asla yardım almaz.

  Ergenlik depresyonu, huysuzluğun ötesine geçer. Bir gencin yaşamının her yönünü etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Bu durum tedavi edilebilir ve ebeveynler yardımcı olabilir. Sevginiz, rehberliğiniz ve desteğiniz, çocuğunuzun depresyonun üstesinden gelmesine ve hayatını tekrar yoluna koymasına yardımcı olmak için uzun bir yol kat edebilir.

  Ergenlik döneminde ara sıra kötü ruh halleri veya hareketler beklense de depresyon farklı bir durumdur. Ergenlik dönemindeki depresyonun olumsuz etkileri, melankolik bir ruh halinin çok ötesine geçer. Depresyon, gencin kişiliğinin özünü yıpratarak ezici bir üzüntü, umutsuzluk veya öfke duygusuna neden olabilir.

  Gençlerde pek çok asi, sağlıksız davranış ya da tutum depresyon belirtisi olabilir. Duygusal acılarıyla başa çıkmak için gençlerin “harekete geçme” yollarından bazıları şunlardır;

  Kalıcı olumsuz ruh hali. Ezici bir umutsuzluk duygusu nedeniyle sık sık ağlamak, yaygın bir depresyon belirtisidir. Bununla birlikte, depresyonu olan gençler mutlaka üzgün görünmeyebilir. Bunun yerine sinirlilik, öfke ve ajitasyon en belirgin semptomlar olabilir.

  Okuldaki sorunlar. Depresyon, düşük enerji ve konsantrasyon güçlüklerine neden olabilir. Okulda bu, daha önce iyi bir öğrencide yetersiz devamlılık, notlarda düşüş veya okul ödevlerinde hayal kırıklığına neden olabilir.

  Aktivitelere ilgi kaybı. Okul dışında, çocuğunuzun en sevdiği hobiler için daha az hevesli olduğunu fark edebilirsiniz. Örneğin bir spor takımını veya hobisini bırakabilir, aile ve arkadaşlardan uzaklaşabilirler.

  Kaçmak. Pek çok depresif genç evden kaçar veya kaçmaktan bahseder. Bu tür girişimler genellikle bir yardım çığlığıdır.

  Madde ve alkol kötüye kullanımı. Gençler, depresyonlarını kendi kendilerine tedavi etmek amacıyla alkol veya madde kullanabilirler. Ne yazık ki, madde bağımlılığı işleri daha da kötüleştirir.

  Kendine güvensizlik. Depresyon, çirkinlik, utanç, başarısızlık ve değersizlik duygularını tetikleyebilir ve yoğunlaştırabilir.

  Akıllı telefon bağımlılığı. Gençler sorunlarından kaçmak için internete girebilir, ancak aşırı akıllı telefon ve internet kullanımı yalnızca izolasyonlarını artırarak onları daha depresif hale getirir.

  Düşüncesiz davranış. Depresyondaki gençler, pervasız aktiviteler, aşırı alkol tüketimi ve güvensiz hayat gibi tehlikeli veya yüksek riskli davranışlarda bulunabilirler.

  Şiddet. Bazı depresif gençler, genellikle zorbalığın kurbanı olan erkekler, saldırgan ve şiddetli olabilir.

  Uyku ve diyette ani değişiklikler. Depresyondaki gençler, yatakta normalden daha fazla zaman harcayabilir veya tam tersine uykusuzluk yaşayabilir. Çocuğunuzun normalden daha fazla veya daha az yemek yediğini de fark edebilirsiniz.

  Dikkat edilmesi gereken intihar uyarı işaretleri;

  • İntihar hakkında konuşmak veya şaka yapmak
  • “Ölsem daha iyi olurdu”, “Keşke sonsuza kadar ortadan kaybolabilseydim” veya “Çıkış yolu yok” gibi cümleler kurmak
  • Ölüm hakkında olumlu konuşmak veya ölümü romantikleştirmek (“Ölseydim insanlar beni daha çok sevebilirdi”)
  • Ölüm, ölmek veya intihar hakkında hikayeler ve şiirler yazmak
  • Dikkatsiz davranışlarda bulunmak veya yaralanmayla sonuçlanan çok sayıda kaza yapmak
  • Değerli eşyalarını vermek
  • Arkadaşlarınızla ve ailenizle son kezmiş gibi vedalaşmak
  • Silah, hap veya kendilerini öldürmenin başka yollarını aramak

  Depresyondaki gençler, arkadaşlarından ve eskiden zevk aldıkları aktivitelerden çekilme eğilimindedir. Ancak tecrit, depresyonu daha da kötüleştirir, bu yüzden çocuğunuzun yeniden bağlanmasına yardımcı olmak için elinizden geleni yapın. Yüz yüze görüşmeyi bir öncelik haline getirin. Sosyal izolasyonla mücadele edin. Sosyal medya kullanımlarını azaltmaya çalışın. Çocuğunuzun ilgi ve yeteneklerinden yararlanan spor, okul sonrası kulüpleri veya sanat, dans veya müzik dersi gibi etkinlikler önerin. Başkaları için bir şeyler yapmak benlik saygısını güçlendirir. Çocuğunuzun ilgileneceği bir amaç bulmasına yardımcı olun. Ekran süresine sınırlar koyun. Egzersiz ruhsal sağlık için kesinlikle gereklidir, bu nedenle çocuklarınızla hareket edin. Bir uzmandan destek almayı da ihmal etmeyin. Sağlıkla kalın.

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır. Yazıların tamamı Psk. Yiğit Daimselamet tarafından hazırlanmaktadır ve izinsiz kullanımı kesinlikle yasaktır.