Uzun ve tempolu bir eğitim-öğretim döneminin ardından tüm öğrencileri tatil sevinci ve karne heyecanı sardı. Aileler çocuklarıyla beraber tatil planı yaparken, bir diğer taraftan karnelerindeki notları merak ediyorlar. Karnelerin alınmasıyla birlikte bazı aileler sevinç ve coşku içinde çocuklarını karşılarken, bazı ailelerde ise üzüntü ve mutsuzluğa sebep olabilir. Karnedeki notlar çocuğunuza olan sevginizi kısıtlamasın. Çocuklarda oluşan karne korkusu, ailelerinin karneyi gördükten sonra oluşturdukları olumsuz tepkiye doğru orantılıdır. Olumsuz tepkiler arttıkça olumsuz düşünceler, korkular, endişeler artacaktır. Aylardır sürdürdükleri eğitim-öğretim hayatının sonunda aldıkları karne tüm akademik hayatı belirleyen tek gösterge değildir. Eğitim-öğretim hayatı uzun bir süreçtir ve bu süreçte inişler ve çıkışlar olabilir. Aileler hayat başarısının sadece akademik başarıdan ibaret olmadığını bilmeleri gerekmektedir.
Yarıyıl tatilinin sadece 2 haftalık bir ara olduğunu bu süreçte daha fazla ders çalışması, daha fazla net yapılması sınava hazırlanan öğrenciler için kursların ve özel derslerin daha fazla olduğu bir ara olarak görülüyor. Tatil dönemi tatil gibi yaşanmıyor. Yoğun bir tempodan çıkan öğrencilerin, okul dönemindeki stresten, biraz olsun uzaklaşması hem moral ve motivasyonlarını arttıracak hem de daha sonra ders konusunda daha istekli olacaklardır. Çocuklar, ebeveynlerinin baskısı sonucunda ders çalıştığında bu derslerden verim alınması mümkün değildir. Bir dönem boyunca okul döneminde başarısız olduğu dersleri, iki haftalık tatil zamanında evde tamamlama düşüncesi gerçekçi bir beklenti olmayacaktır. Fazla esnek bıraktığınızda da özellikle çalışan anne, babaların çocuklarında ekran süresinde artış meydana gelebilir.
Bu noktada sonuç olarak çocuklarınıza alternatifler sunabilirsiniz. Çünkü çocuklar ellerinde var olan seçenekler içerisinde en çok hoşlandıklarını yapmak eğilimindedir. Çocuklarınıza tatil kampları, yeni hobiler, sanat, spor etkinlikleri sunup farklı alanları keşfetmesine yardımcı olabilirsiniz. Yarıyıl tatilini aileniz için bir fırsat olarak görebilirsiniz.
Tatil döneminde beraber yapılan etkinlikler aile içerisindeki ilişki ve bağları güçlendirir.
Nasıl yaklaşılmalıdır?
-Ailenin çocukla ilişkisi sadece karne başarısı üzerinden olmamalı, her koşulda çocuğa sevildiğini hissettirilmelidir.
-Çocuğun aldığı not üzerinden değerlendirme yapılmalıdır. Yıl içerisindeki gösterdiği çaba vurgulanmalıdır.
-Çocuklarınızı başka çocuklarla kesinlikle kıyaslamayınız. Her çocuk özeldir ve olumlu yönleri övülerek başarısını arttırabilirsiniz.
-Çocuğunuzla işbirliği yapabilirsiniz. Düşük notların nasıl telafi edileceğini beraber konuşup, çözüm yollarını gözden geçirebilirsiniz.
-Çocuğunuzun almış olduğu düşük notlar hakkında karşılıklı konuşup asıl nedenini tespit etmeye çalışın.
-Aileler karne notlarıyla ilgili duygu ve düşüncelerini çocuklarıyla paylaşmalı ve çocuğun da kendini ifade etmesi desteklenmeli.
-Çocuklarınızla bir gün öncesinde karnedeki notları ne olursa olsun değerlerinin azalmayacağını, sevgilerinin notlarla doğru orantılı olmadığını konuşmalısınız. Hayat başarısı akademik başarıdan ibaret değildir.