Yaşadığımız pandemi sürecinden sonra insanlar yavaşça dışarı çıkıp sosyalleşmeye, iş yerlerini açmaya ve çalışanlar kurumlarına geri dönmeye başladı. Olaylara çabuk adapte olmamızdan kaynaklı olarak ilk önce karantinaya alışmak zor geldi, şimdi ise tekrardan işe alışmak zor gelmektedir. Sürekli evde kalıp alıştığımız, işlerimizi sürekli evden gerçekleştirdiğimiz, rutinimizin tamamen evin içi olduğu bir zamandan dışarıya uyum sağlamak bazı insanlar için zor olabilir. Ev sürecini çok verimli atlatan, kendini daha önce yapamadıkları ya da erteledikleri noktalarda geliştiren, hobilerini canlandıran insanların aksine karantina dönemini zor ve yorulmuş geçiren insanların da bazı tepkileri oldu. Bu tepkilerin çoğunluğu, bunalmış, yorgun, bitkin, uzaklaştırılmış, stresli ve baskı altında gibi kelimelerin sürekli tekrarlanmasıydı. İş hayatıyla ev yaşamının birbirine karışması ve yaşanılan bu olumsuzlukların hayatı zorlaştırmasına verilen bu tepkiler normaldir.
Genellikle iş ve ev problemlerine ayırdığımız odağımızı ve enerjimizi yerine göre değiştirebiliriz fakat bu durum virüs ile mücadelemizde böyle değildir. 7/24 virüsün var olduğu düşüncesiyle tipik sınırlar ortadan kalkmıştır. Özellikle evden çalışan insanlar, çocuklarını yetiştirmeye ve eğitmeye çalışırken aynı zamanda ev işleri ile de uğraşıyorlar. Ev dışında çalışmak zorunda kalan ve artık dışarı çıkan insanlar virüsleri bilmeden ve istemeyerek ailesine ve sevdiklerine bulaştırma korkusuyla virüsü eve taşıyorlar. Normal yaşamın her yönü, artık çok aşamalı bir kaygıya dönüştü.
Bu durum için neler yapılması konusunda tüm tavsiyeler çelişkili bir hal almaya başladı. Düşündükçe sorguluyoruz ve kendimize bazı sorular soruyoruz. Bu durumla nasıl başa çıkmalıyım? Her şeyi takip ediyor olmam yanlış mı? Her işe yeteri kadar zamanımı ayırıyor muyum? İş yaşantımda nasıl bir yol izlemeliyim? Bu zamanı kitap, enstrüman, hobi, spor ile mi harcamalıyım yoksa hayata uyum sürecini mi yaşamalıyım?
Kendinize bu gibi soruları soruyorsanız eğer, hayatınızı değiştirmek istediğinizi ya da gelecek için ne yapmak istediğinizi düşünmek için olumlu bir yol izlemiş olursunuz. Bunun için bir liste hazırlamak en doğrusu olur. Eldeki görevlere odaklanmak, bunları yapmak ve geleceğe huzurlu bir şekilde devam etmek rahatlamanıza yardımcı olabilir. Basit listeler hazırlarsanız, netlik kazanmaya başlarsınız. Olumlu bir şekilde planları doğrultusunda devam eden bir insan, beklentiler ve mükemmellikle kendini boğmaz ve yıpratmaz. Beyninizin daha mantıklı bir şekilde çalışması ve yapacağınız işleri motivasyonlu bir şekilde sürdürmek için ne olursa olsun yazarak ilerleyin. Bunun sebebi de beynin belirsizlikle uğraşmayı sevdiği içindir. Kendinizi mükemmeliyetçiliğe inandırmayın, yapabileceklerinize odaklanın ve her gün elinize bir kâğıt kalem alarak başlayın.
Kâğıdın ortasına dikey bir çizgi çizin. Sol tarafına gün içinde düşündüğünüz tüm yapılacakları yazın. Sizi strese sokan, yapmak istediğiniz ya da eğlenceli ne varsa yazın. Sağ tarafına ise saatleri yazın. 1 saatlik, yarım saatlik ya da 15 dakikalık bölümler şeklinde yazabilirsiniz. Şablonu oluşturduktan sonra yaratıcı ve esnek bir şekilde yapılması gerekenleri zaman aralıklarıyla eşleştirin. Yapılacakları zaman aralıklarıyla eşleştirdiğinizde gününüzün daha düzenli ve verimli geçtiğini göreceksiniz. Telefon görüşmeleri uzayabilir, çocuklarla ilgilenmek zorunda kalabilir ya da işler aksayabilir. Bu gibi durumlar moralinizi bozmasın. Planınıza devam edin. Eğer çok fazla vaktinizi aldıysa bir sonraki güne taşıyabilirsiniz. Bunu denedikten sonra kendiniz ve iş ortamınızla ilgili olumlu gelişmeler olup olmadığını gözlemleyin. Tekrar iş ortamına ya da virüs sonrası döneme alışmak zor gelebilir fakat insan iletişimsel bir varlıktır. Bu süreçte aktivitelerin ve olumsuzlukların çoğalması, bundan sonra yapamayacağınız ya da başaramayacağınız anlamına gelmesin. Güçlü ve unutulmuş ilgi alanlarınızı canlandırmak işiniz, kariyeriniz ve aile hayatınızda doğru yolu işaret eder. Kendinizi tükenmiş ve devamlı olumsuz düşüncelerden kurtulamadığınızı hissediyorsanız bir uzmandan destek alabilirsiniz. Sağlıkla kalın.