Birinin çalışkan, düzenli veya inatçı olması alışılmadık bir durum değildir. Bazı durumlarda, bu kişilik özellikleri kullanışlı bile olabilir. Ancak bu özellikler aşırıya kaçıldığında kişinin fiziksel, duygusal ve sosyal refahının kalitesini düşürebilir. Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu (OKKB) olan kişilerde mükemmellik, kontrol ve düzenlilik takıntısı vardır. Onların meşguliyeti, bozulmaya yol açacak kadar şiddetlidir. Bir ödevi tamamlayamayacak kadar küçük ayrıntılara odaklanmış bir öğrenciyi hayal edin veya ahlaki kuralları çok katı olan ve olayları başka birinin bakış açısından görmekte zorlanan birini hayal edin. OKKB’li bir kişi, durumunun farkında olmayabilir veya değişiklik ihtiyacı görebilir. Aslında, değişmesi gerekenin diğer insanlar olduğuna inanabilirler.

  Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, hayata bu katı yaklaşım, ilişkileri sürdürmede veya yeni koşullara uyum sağlamada zorluklara yol açabilir. İlişkiler kötüleştikçe yalnızlık ve depresyon gelişebilir. OKKB’si olan kişi, potansiyellerini sınırlayarak, hemen başarılı olmadığı faaliyetlerden kaçınabilir veya bırakabilir. Ek olarak, mükemmeliyetçiliğe yoğun bir şekilde odaklanmak kaygıya, yeme bozukluklarına, diğer fiziksel ve zihinsel sorunlara yol açabilir.

  OKKB en yaygın kişilik bozukluklarından biridir. Araştırmalar, nüfusun yüzde 3 ila 8’inin OKKB’ye sahip olduğunu ve bunun en yaygın olarak yaşlı insanlarda olduğunu göstermektedir. Bu kişilik bozukluğu, genellikle kişi genç veya genç bir yetişkin olduğunda başlayan kalıcı bir davranış kalıbını içerir.

  OKKB’nin kesin bir nedeni belirlenmemiştir. Araştırmalar, bir kişinin yetiştirilmesinin bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Örneğin, katı kuralların ve sert cezaların olduğu bir ortamda yetiştirilmek, kişinin işleri “doğru şekilde” yapma takıntısına yol açabilir. OKKB’nin genetik bir bileşeni de olabilir, yani kalıtsal olabilir.

  OKKB’nin belirti ve semptomları şunları içerir;

  • Görevleri bitirmenin önüne geçen mükemmeliyetçilik.
  • Düzeni korumak için listeler, kurallar ve çizelgeler kullanarak sabitleme.
  • Göreve farklı bir yaklaşım benimseyen birine işi devretme isteksizliği.
  • İlişkilerin ihmal edilmesine yol açan işe bağlılık.
  • Gelecekteki felaketler için para biriktirmek.
  • Etik, ahlak ve değerler konusunda aşırı vicdan sahibi olmak.
  • Manevi değeri olmamasına rağmen yıpranmış ayakkabılar gibi değersiz eşyalardan kurtulamamak.
  • Aşırı inatçı ve katı bir eğilim.

  Kendi kendine yardım tedavileri, olumsuz OKKB semptomlarından çok az bir rahatlama sağladığında, bir sonraki adım profesyonel tedavilerdir. Yine, OKKB’si olan birçok kişi, bir uzmandan destek almaktan ziyade, semptomları tedavi etme gereğini görmeyebilir. Sabırlı olmanız ve müdahalenin gerekli olduğuna dair kanıt sunmanız gerekebilir.

  OKKB tedavisinde bilişsel davranışçı terapi etkilidir. BDT sırasında, bir terapist kişinin dikkatini temel inançlarının zihinsel sağlıklarına, fiziksel sağlıklarına ve ilişkilerine nasıl zararlı olabileceğine çekebilir. Kendiniz ve sevdikleriniz için böylesi bir durumda bir uzman desteğini düşünmelisiniz. Sağlıkla kalın.

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır. Yazıların tamamı Psk. Yiğit Daimselamet tarafından hazırlanmaktadır ve izinsiz kullanımı kesinlikle yasaktır.