Neredeyse bir yıldır Covid-19 salgını, insanların yaşama, çalışma ve birbirleriyle etkileşim biçimlerini yeniden şekillendirdi. Sosyal mesafe ve karantina düzenlemeleri hem yetişkinlerin hem de çocukların günlük davranışlarının birçok yönünü etkiledi. Bu kısıtlamalar, çocukların öğrenme, oynama ve aktif olma şekillerini büyük ölçüde etkilemiştir. Pandemi, çocukların ve ergenlerin ruh sağlığı üzerinde de yaygın bir etkiye sahiptir. Yüksek kaygı oranları, depresyon ve stres bozuklukları dünya çapındaki çocuklar arasında tespit edilmiştir.

  Ebeveynler, bu değişen yaşam tarzının çocukların sağlığını nasıl etkilediği konusunda büyük bir endişe duyuyorlar. Sağlıklı fiziksel aktivite, sınırlı ekran süresi ve yeterli uyku, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimine katkıda bulunur. Bu davranışların olumsuzu ise çocukların ruh sağlığını ve duygusal bozukluklara yatkınlığını da büyük ölçüde etkiler. Covid-19’dan önce araştırma sonuçlarına göre, çocuklar için 24 saatlik aktivite kuralları geliştirmek için üç temel sağlık davranışının (fiziksel aktivite, sınırlı hareketsiz ekran süresi ve uyku) süreleri belirlendi. 5 yaşa kadar en fazla 60 dakika ekran süresi, 18 yaşına kadar 180 dakika ekran süresi, 5-13 yaş arası en az 60 dakika fiziksel aktivite gibi sonuçlar pandemi sürecinde nasıl değişti? Çocuklar nasıl hareket ediyor, ekran kullanıyor ve uyuyor?

  Covid-19’un çocuk sağlığı davranışları üzerine de etkisi vardır. Yapılan bir araştırmada, pandemi sırasında çocukların (5-11 yaş) ve gençlerin (12-17 yaş) fiziksel olarak aktif olmak için daha az ve hareketsiz kalmak için daha fazla zaman harcadıkları gözlemlendi. Ayrıca çocukların ve gençlerin normalden daha fazla uyuduğu sonucuna varıldı.

  Bu süreç, ebeveynlerin çocuklarını fiziksel aktivite ve ekran süresi kurallarına uymaya teşvik etmesini özellikle zorlaştırdı. Çocuklar ve gençler, ev işleri dışındaki tüm fiziksel aktivitelerde önemli bir düşüş yaşadı. En dramatik düşüş açık havada fiziksel aktivite ve sporda oldu. Çocuklarda ve gençlerde ekran süresindeki artış, Covid-19’ göre ailelerin yaşam tarzı değişiklikleriyle de tutarlıdır. Birçok aile için sosyal medya, salgının yol açtığı aksamalarla başa çıkmanın güçlü bir yoludur.

  Bu benzeri görülmemiş zamanlarda ebeveynler, çocuklarının değişen günlük rutinleri için kendilerini suçlamamalıdır. Takım ve grup olarak etkinliklerin olmaması, çocukların normal şekilde hareket etme ve oynama becerileri üzerinde kaçınılmaz sonuçlar doğurmuştur. Ebeveynler kendilerini suçlamak yerine, var olan kaynaklarla ellerinden gelenin en iyisini yapmaya odaklanmalıdır. Bu stresli dönemde, çocuklarının yanı sıra ebeveynlerin de kendi ruh sağlığına dikkat etmesi önemlidir. Bazıları için, yürüyüş veya doğa yürüyüşü gibi sosyal açıdan uzak açık hava etkinliklerine katılmak mümkün olabilir. Fiziksel aktiviteler zihinsel sağlığı destekler ve birlikte yapılırsa aile ilişkilerini güçlendirmeye yardımcı olabilir. İmkânsız istekler için boşa çaba ve baskı hissetmemeliyiz, ancak kendimizi ve yaşam tarzımızı küçük ama etkili yollarla harmanlayabiliriz. Peki günlük sağlıklı davranışlarımızı iyileştirmek neler yapabiliriz?

  Aile olarak yeni hobiler ve aktiviteler başlatın. Mümkünse, yürüyüş, bisiklete binme veya spor aktivitesi gibi aktif bir boş zaman arayışı düşünün. Çocuklarınızı yenilikçi, güvenli yollarla oynamaya ve aktif olmaya teşvik edin. Bu, mümkün olduğunca dışarı çıkmayı, online sağlık/fiziksel aktivite uygulamalarını kullanmayı ya da yararlı oyunları oynamayı içerebilir. Mümkünse, fiziksel aktiviteye kendiniz katılın. Siz yaparsanız, çocuklarınızı cesaretlendirirsiniz. Çocuklarınız için ekran saatleri, düzenli uyuma/uyanma saatleri ve aile etkinlikleri için zamanlarını ayarlayarak rutinler oluşturmaya devam edin. Boş ekran süresini günde 2 saat ile sınırlayın ve mümkün olduğunca ekran dışı oynamaya teşvik edin. Hem kendinizin hem de çocuklarınızın akıl sağlığına dikkat edin. Arkadaşlarınızla ve ailenizle iletişim halinde olmak, ihtiyacınız olduğunda ara vermek ve başka biriyle duygularınız hakkında konuşabilmek, akıl sağlığınızı geliştirir. Sağlıkla kalın.

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır. Yazıların tamamı Psk. Yiğit Daimselamet tarafından hazırlanmaktadır ve izinsiz kullanımı kesinlikle yasaktır.