Birçok öğrenci, bir sene boyunca büyük emeklerle çalıştılar ve bu hafta sonu yapılacak olan sınavı beklemeye başladılar. Çoğu kişi önemli bir sınava girmeden önce gerginleşir, ancak bazı insanlar sınav kaygısı olarak bilinen yoğun bir korku veya endişe yaşarlar. Sınav kaygısı, bir tür performans kaygısıdır, çünkü belirli bir durumda başarılı olma baskısı vardır. İnsanlar çeşitli nedenlerle sınav kaygısı yaşayabilirler. Bir sınavda başarısız olurlarsa, başarısızlıktan ve geleceğin belirsizliğinden korkabilirler. Bu korku nedeniyle ertelemiş olabilirler ve son dakikada bir sınav için boğulmuş hissedebilirler. Ayrıca geçmişte düşük sınav performansı yaşamış olabilirler ve olayın tekrar etmesinden endişe duyabilirler.

  Sınav üzerindeki tüm bu stres, vücudun “savaş ya da kaç” tepkisini üretir. Vücudumuz adrenalin salgılar ve iyi düşünmek için kullanılan enerji yüksek tetikte olmaya yönlendirilir. Beynimiz en kötüsüne hazırlanır ve iyi yapmayı hayal etmek ve soruları cevaplamak çok zor hale gelir. Birkaç strateji, sınav kaygısını azaltabilir ve sınav gününde performansınızı artırabilir.

  Sınavdan önce biraz gergin olmak normaldir ve zihninizi keskinleştirmenize ve dikkatinizi odaklamanıza yardımcı olabilir. Ancak sınav kaygısı ile endişe ve kendinden şüphe duyguları sınava girme performansınızı etkileyebilir ve sizi mutsuz edebilir.

  Sınava günler kala bazı stratejiler sınav kaygınızı azaltmaya yardımcı olabilir. Son günlerde zaman yönetiminiz ve belki de mükemmeliyetçiliğiniz üzerinde çalışabilirsiniz. “Bu sınavda başarısız olursam, yılı tekrar etmem gerekebilir.” cümlesini kullanmak yerine sınava girin ve sınav sonrasında da seçenekleriniz hakkında olabildiğince gerçekçi olmaya çalışın. Çoğu durumda ikinci şans mutlaka vardır. “Ailem, sınıf arkadaşlarım ve çevrem çok zeki olmadığımı düşünecekler.” cümlesi yersiz bir kaygıdır. Bu eğitim düzeyinde herkes zekidir ve zekâ, en iyi performans gösterenleri düşük olanlardan ayıran birincil faktör değildir. Mezun olduktan sonra iş performansınıza göre değerlendirileceksiniz, böylece kendinizi farklı kılmak için birçok fırsatınız olacak. Bu zamanda hemen hemen tüm öğrenciler bu tür şüpheler yaşarlar, bunlar normaldir.

  • Yaklaşan sınavınızın önemli olduğunu kendinize hatırlatın, ancak tüm geleceğinizin bu sınava bağlı olmadığını bilin. Sınav performansınız ne olursa olsun, sonunda ölüm yoktur.
  • Geçmişteki başarılarınızı kendinize hatırlatın.
  • Bir sınava sizi tanımlama gücü vermeyin. Bir sınav size en parlak öğrenci olup olmadığınızı söylemez. Bir sınavdaki performansınız çoğunlukla sınava ne kadar etkili çalıştığınıza, önceki eğitiminizin kalitesine ve kullandığınız sınava girme stratejilerine bağlıdır.
  • Endişenize rağmen testi başarıyla tamamladığınızı gözünüzde canlandırın.
  • Kendinize, belirli bir düzeyde kaygının, elinizden gelenin en iyisini yapmak için gerçekten yardımcı olduğunu hatırlatın.
  • Sınavdan birkaç gün önce iyi bir gece uykusu alın. Yeterli uyku ile hem net düşünebilme hem de kaygıyla baş etme yeteneğiniz gelişecektir.
  • Kaygı ile kafein ve tatlı yakın akrabadır. Bu günlerde azaltın.
  • Sınav yerine biraz erken gidin, ancak sınavdan hemen önce diğer öğrencilerle konuşmaktan kaçının.
  • Sınavda ortaya çıkabilecek her şeyi bilmediğinizi ve başka kimsenin de bilmediğini kendinize hatırlatın. Bildikleriniz için elinizden gelenin en iyisini yapabilirsiniz.
  • Olumsuz düşüncelere sahip olmaya başlarsanız, kendinizi durdurmaya çalışın. Kısa süreli gözlerinizi kapatabilir veya nefes egzersizi yapabilirsiniz.
  • Kendinize olumlu bir konuşma yapabilirsiniz. Örneğin; “Başaracağımdan emin olabilirim. Çok çalıştım, emek verdim. Elimden gelenin en iyisini yapacağım.”
  • Vücudunuzu hareket ettirin. Omuzlarınızı yuvarlayın, bacaklarınızı uzatın.
  • Sınavda ne kadar iyi veya kötü yapıyor olabileceğinize dair tüm düşüncelerden kurtulun. Doğru bir şekilde tahmin etmek zordur ve puanınızı/sıralamanızı düşünmek yalnızca endişenizi artıracaktır.
  • Sınav zamanınızın tükenmesi konusunda takıntı yapmayın. Zamanı periyodik olarak kontrol edin, ancak çok sık kontrol etmekten kaçının, çünkü bu sadece dikkatinizi dağıtır ve sizi daha fazla endişelendirir.
  • En önemlisi de özellikle zor bir soruya çok fazla zaman harcamayın. Kendinize birkaç soruyu kaçırabileceğinizi ve yine de başarılı olabileceğinizi hatırlatın. Amacınız, mevcut zaman içinde mümkün olduğunca çok net yapmaktır. İlk önce kolay soruları cevaplayın ve zor sorulara sonradan tekrardan bakın.

  Bunun sadece bir sınav olduğunu ve karakterinizi ölçmediğini bilin. Kendinize inanın, çalıştığınız ve emek verdiğiniz günleri unutmadan kendinize güvenin. Yeni bir gün, yeni güçler ve yeni düşünceler demektir. Hiçbir zaman pes etmeyin. Ne olursa olsun sağlığınız için şükredin. Başarılar dilerim.

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır. Yazıların tamamı Psk. Yiğit Daimselamet tarafından hazırlanmaktadır ve izinsiz kullanımı kesinlikle yasaktır.