Pandemi sürecinde yaşanan korku, kaygı ve endişe duyguları hala sürmeye devam ediyor. Öğrenciler, okulların açılmasının ertelenmesiyle gelişimlerinin en önemli parçası olan okullarından biraz daha uzak kaldılar. Bu süreçte uzaktan eğitim ile derslerini sürdürüyorlar. Sağlık ve tedbir açısından gerekli olsa da bu konu bazı soru işaretlerini beraberinde getirmektedir. Uzaktan eğitim boyunca, çocuğun ne kadar akademik başarısına odaklansak da ruhsal sağlığını da desteklemek gereklidir.

  Çok fazla ekran süresi, çocukların vücutlarına, beyinlerine ve ruh hallerine zarar verebilir. Araştırmalar, ekran süresinin uzunluğunun göz sorunlarına yol açabileceğini göstermektedir. Göz rahatsızlığı, yorgunluk, bulanık görme, baş ağrısı, kuru gözler ve diğer göz yorgunluğu gibi belirtiler de görülmektedir. Günlük ekran başında geçirilen saatler, çocukların beyin gelişimini de engelleyebilir. Günde iki saatten fazla zaman geçiren çocukların dil ve düşünme testlerinden daha düşük puan aldıkları gözlemlenmiştir. Günde yedi saatten fazla zaman geçirenlerin beyin korteksinde, görme, duyma ve dokunma gibi duyusal bilgileri işlemeyle ilgili incelmeler olmuştur.

  En endişe verici olanı ise ekran süresindeki artışın depresif belirtilerle ilişkisinin bulunmasıdır. Bir çalışmada, ergenlerin sosyal medyayı kullanarak geçirdikleri her saat için depresif belirtilerinde artış olduğu görülmüştür. Ekran dışı etkinliklere daha fazla zaman harcayan ergenlerin ise ruhsal sağlık sorunlarını bildirme olasılığı daha düşük olmuştur.

  Ebeveynler, çocuklarına ekran başında kalma süresinden sonra rahatlama ve hareket getiren belirli molalar verme konusunda bilinçli olmalıdırlar. Molalar neşe yaratır ve ekran başında geçirilen sürenin çocukların bedenleri, beyinleri ve ruh halleri üzerindeki etkisini dengeler. Çocuklarınızı etkinlikleri kararlaştırma sürecine dahil ederseniz, onları yapmak için çok daha heyecanlı olacaklardır. Bunun için çocuklarınız, fikirlerini bir kâğıda yazıp kavanoza koysun. Molalarda kavanozdan bir tane etkinliği seçmesini sağlayın. Ders programlarıyla ilgili bir takvim oluşturabilirsiniz. Molalarında saatinin belli olacağı görsel bir program, düzene uymalarını kolaylaştıracaktır.

  5-10 dakikalık kısa molalarda dans edin, müzik dinleyin, resim yapın, hareketli olun, engelli parkur kurun, hedef oluşturup topla vurmaya çalışın, çiçek toplayın ya da bakım yapın, evcil hayvanınız varsa zaman geçirin, besleyin, kendisini mutlu eden arkadaşını ya da akrabasını arattırın, enerjisini atmak için zıplayın ya da imkanlar dahilinde basketbol ya da tenis oynayabilirsiniz.

  20-30 dakikalık uzun molalarda tedbirli bir şekilde dışarıya çıkın. Parka gidin, bahçede serbest oyun oynayın. Bisiklete binin. Daha uzun bir dans videosu oluşturabilirsiniz. Resim yapabilir, buna ek olarak çubuklar ve çam kozalakları toplayıp onları da boyayabilirsiniz. Kutu oyunları oynayabilir, bunları arkadaşlarıyla beraber de yapmasına izin verebilirsiniz. Akrabalarınızı ziyarete gidebilir, onlara teşekkür notları ya da kartpostal yazıp verebilirsiniz. Alışverişe çıkabilir, kekler ya da kurabiyeler yapabilirsiniz. Yaptığınız yemekleri ihtiyaç sahibi olanlara ikram edebilirsiniz.

  Hafta sonu gibi uzun süreli molalarda ise pikniğe gidebilir, seyahat edebilirsiniz. Hafta içi evdeki kurallara uyup kazandığı puanlarla hafta sonunda onu ödüllendirebilirsiniz. Köye ya da doğal alanlara gidip çocuklarınızın enerjisini atması ve bunu ailesiyle beraber yapması ruh sağlığı açısından çok önemlidir.

  Her ailenin öncelikleri farklıdır. Çalışan aileler için bu durum oldukça zordur. Düzen ve kurallar her zaman önemlidir. Bunlar da çocuğa göre hazırlanmalıdır. Sadece akademik açıdan değil ruhsal açıdan da aileler çocuklarına güven vermelidir. Yalnız olmadıklarını hissettirmelidir. Onları konuşmalarıyla teşvik etmeli ve düşünce, duyguları üzerine konuşmalıdır. Kendi tecrübelerini ve çözüm yollarını paylaşmalıdır. Düzensizlik varsa öğrenme de bir o kadar zor olur. Bu yüzden uzaktan eğitimden verim alınabilmesi için psikolojik açıdan rahat ve sağlam hissetmelidirler. Mükemmeli beklemeden, yapabildiklerine odaklanarak, yapamadıklarını teşvik ederek süreci yönetmelidirler. Sık sık ara vermeyi ihmal etmeyip egzersizleri ihmal etmemelidirler. Yoğun kaygı ve sorun yaşayan aileler bir uzmandan destek alabilirler. Sağlıkla kalın.

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır. Yazıların tamamı Psk. Yiğit Daimselamet tarafından hazırlanmaktadır ve izinsiz kullanımı kesinlikle yasaktır.