Bütün ebeveynlerin son zamanlarda sorduğu tek bir soru var; çocuklarının evde çevrimiçi öğrenmenin stresi nasıl azaltılır? Öğretmenin en büyük zorluklarından biri, çocukların çok farklı öğrenme yöntemlerine sahip olduğu gerçeğidir. Çocukların çoğunun çevrimiçi öğrenmede zorlandığını biliyoruz. Onlardan belki de çok şey istiyoruz. Çocuklar okulun duyusal deneyimini kaçırıyorlar. Bir sınıfta oturduğunuzu hayal edin. Pencereden yüzünüze parlayan güneş, okul zilinin sesi ve masanıza gelmek için acele eden ayakların kıpırdanması, bir arkadaşınızın tanıdık yüzünü görüyorsunuz; masanızın serin, pürüzsüz yüzeyini ve yeni bilenmiş kalemlerin kokusunu hissedin. Gördüğümüz, duyduğumuz, kokladığımız, dokunduğumuz ve tattığımız şeyler zihnimize kodlanır, sinir sistemimiz aracılığıyla işlenir ve dünya algımız yaratılır.

  Çocuklar için çevrimiçi öğrenmenin bazı zorlukları vardır. Ev içinde dikkatlerinin dağılması, duyusal ve dokunsal öğrenme deneyiminin kaybı, arkadaşlarla ve sınıf arkadaşlarıyla daha zayıf bağlantı, günde saatlerce ekrana bakmanın fiziksel zararları, egzersiz veya bahçede oyun gibi etkinliklerin kaybı olarak sıralanabilir. Çevrimiçi öğrenmenin en çok zorlandığı çocukların büyük çoğunluğu genellikle; dikkat eksikliği ve hiperaktivite, işitsel zorluklar, görsel zorluklar, öğrenme güçlükleri, kaygı ya da depresyon gibi durumlarla mücadele etmektedirler.

  Peki çevrimiçi öğrenme çocuklar için başka hangi stresi yaratır? Çevrimiçi öğrenme, kendi kendine öğrenmede zorluk yaşayan bir çocuk için inanılmaz derecede stresli olabilir. Bağımsız olarak öğrenmek, yardım istemek, yeni teknolojide gezinmek ve organize kalmak daha kolay olsa da bu becerilerden yoksun olan çocuklar genellikle düzensiz, bunalmış, sinirli ve nasıl yardım isteyeceklerini bilemezler. Çocuklar ayrıca sınıfta yanlarında oturdukları arkadaşlarından veya tanıdıklarından ayrılmakta zorlanıyorlar. Pandemi öncesinde, öğretmenin ne dediğini duymadıklarında eğilip o arkadaşından yardım isteyebilirlerdi. Çocuğunuzun bu dönemde, duygusal destek ve konuşmak için yeterince güvende hissettiği favori bir öğretmeni olabilir. Bu durum stresini azaltacaktır.

  Çocukların ekran süresi ve doğrudan edindikleri mavi ışıkla ilgili uyku sorunları da oluşmaktadır. Çocuklarınızda bakmanız gereken bazı davranışlar gözleri ovuşturmak, gözlerinin yorgun hissetmesinden şikâyet etmek, gözleri bulanıklaşmak, sinirlilik ve odak eksikliğidir. Bu semptomların tipik olduğunu düşündükleri için şikâyet etmeyebilirler.

  Bu salgın, dijital uçurumu şiddetlendirdi, bilgisayarlara ve geniş Wi-Fi erişiminden yoksun olan düşük gelirli ailelerin çocukları üzerinde daha da fazla stres yarattı. Yakın tarihli bir araştırmaya göre, düşük gelirli ebeveynlerin yaklaşık üçte biri, çocuklarının evde bir bilgisayara erişimi olmadığı için okul çalışmalarını tamamlayamama olasılığının yüksek olduğunu söylüyor.

  Aileler bu duruma karşı neler yapmalıdır? Elektronik, video oyunları, youtube veya televizyona maruz kalmayı sınırlamak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Elektronik cihazları her yerden kontrol edebilmeyi sağlayın. Mavi ışığı sınırlayın. Gece moduna alabilirsiniz (night shift). Ekranlara, mavi ışığı yansıtan gözlükler uygulayabilir veya cihazlarınızın parlaklığını azaltabilirsiniz. Bunların yanında; mümkünse güne dışarıda veya doğa ile başlayın. Hızlı bir yürüyüş, evcil hayvan varsa mahallede gezdirmek, balkonda oturmak, temiz hava için bir pencere açmak, bulutu izlemek veya bir bitki satın alıp sorumluluğunu çocuğunuzdan istemek kadar basit bir şey stresin dağılmasına yararı olur. Sabah ritüellerimizin başarımız üzerinde biyolojik bir etkisi vardır. Kahvaltı güzel bir rutindir. Çevrimiçi olmanın ne anlama geldiği veya aile içinde meydana gelen değişiklikler hakkında anlamlı sohbetler yapın. Açık uçlu sorular sorun, merak edin. Beynimizin hayal etmemizi sağlayan bölümü olan hipokampus baskı altında küçülür. Bu süreçlerde aile olarak da beraber vakit geçirmek önemlidir. Bunların da geçeceği günlerin gelmesi dileğiyle, sağlıkla kalın.

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır. Yazıların tamamı Psk. Yiğit Daimselamet tarafından hazırlanmaktadır ve izinsiz kullanımı kesinlikle yasaktır.