Birçoğumuz kendimizi yalnız, sıkılmış veya stresli hissettiğimizde yemeğe yöneliriz. Ancak yeme bozukluğunuz varsa, aşırı yemek daha çok bir zorlama gibidir. Bulimia nervoza, sık sık tıkınırcasına yeme ataklarının ardından kilo almaktan kaçınmak için aşırı çaba sarf etmek, sıklıkla kusmak, müshil kullanmak veya aşırı egzersiz yapmak ile karakterizedir. Bu aşırı yeme ve arınma kısır döngüsü vücudunuza ve duygusal esenliğinize zarar verebilir. Sindirim sisteminizi olumsuz etkileyebilir ve vücutta kalp de dahil olmak üzere ana organların işleyişine zarar veren kimyasal dengesizlikler yaratabilir. Hatta ölümcül olabilir.
Genç kadınlar arasında en yaygın olanı olsa da bulimia her yaştan kadın ve erkeği etkileyebilir. Yeme bozukluğu ile mücadele ederken, yaşam, kilo verme arzusu ile aşırı yemek yemeye yönelik ezici zorlama arasında sürekli bir savaştır. Tıkınırcasına yemek istemez, sonradan kendini suçlu hissedeceğini ve utanacağını bilir ama tekrar tekrar pes eder. Aşırı yeme sona erdikten sonra panik başlar ve aşırı yemeyi “geri almak” için sert önlemler alır.
Bir süredir bulimia ile yaşıyorsanız, muhtemelen aşırı yeme ve arınma alışkanlıklarınızı gizlemek için “her şeyi yaptınız”. Kendinizi yemekle kontrol etmekte zorlandığınız için utanmak sadece insanidir, bu yüzden büyük olasılıkla tek başınıza yemek yersiniz. Gizli hayatınıza rağmen, size en yakın olanlar muhtemelen bir şeylerin doğru olmadığı hissine sahiptirler.
Bulimia için risk faktörleri; zayıf vücut imajı, genellikle depresyon, mükemmeliyetçilik, düşük benlik saygısı, ayrılık, üniversiteye gitme, yeni bir işe başlama veya ergenliğe girme gibi stresli yaşam değişiklikleri ve travma veya istismar öyküsüdür.
Aşırı yeme belirtileri ve semptomları;
Yemek yeme üzerinde kontrol eksikliği. Fiziksel rahatsızlık ve ağrı noktasına kadar yemek yemeyi bırakamama.
Yemek yemeyi çevreleyen gizlilik. Herkes yattıktan sonra mutfağa gitmek.
Alışılmadık derecede büyük miktarlarda yemek.
Yiyeceklerin kaybolması. Çöpte çok sayıda boş ambalaj veya yiyecek kabı.
Aşırı yeme ve hiç yememe arasında geçiş. Nadiren normal yemekler yemek, yemek söz konusu olduğunda ya hep ya hiçtir.
Yemekten sonra tuvalete gitmek. Yemekten sonra kusmak için sık sık ortadan kaybolur. Kusma seslerini gizlemek için suyu açık bırakır.
Yemekten sonra aşırı egzersiz. Tipik aktiviteler, koşma veya aerobik gibi yüksek yoğunluklu kalori yakıcıları içerir.
Kusma sırasında mide asidine maruz kalan dişlerin rengi bozulur.
Tekrarlanan kusmanın neden olduğu kabarık yanaklar.
Bulimia Nervoza ile başa çıkmak için neler yapılmalıdır?
Bir sorununuz olduğunu kabul edin. Şimdiye kadar, daha fazla kilo vermenin ve ne yediğinizi kontrol etmenin ve ardından bunu kusmanın hayatınızı daha sağlıklı yapacağına inandınız. Bulimia iyileşmesindeki ilk adım, yiyecekle olan ilişkinizin çarpık ve kontrolden çıktığını kabul etmektir.
Biriyle konuşmak. Özellikle bulimianızı uzun süredir bir sır olarak sakladıysanız, neler yaşadığınız hakkında konuşmak zor olabilir. Utanabilir, kararsız veya başkalarının ne düşüneceğinden korkabilirsiniz. Ancak yalnız olmadığınızı anlamak ve sizi destekleyecek biri bu süreçte çok önemlidir.
Aşırı yeme veya arınma isteği uyandıran insanlardan, yerlerden ve etkinliklerden uzak durun. Moda veya fitness dergilerine bakmaktan kaçınmanız, sürekli diyet yapan ve kilo vermekten bahseden arkadaşlarınızla daha az zaman geçirmeniz ve bulimiayı teşvik eden kilo verme sitelerinden uzak durmanız gerekebilir. Yemek planlama ve yemek pişirme yazıları ve videoları söz konusu olduğunda da dikkatli olmanız gerekebilir.
Altta yatan herhangi bir duygudurum bozukluğunu ele alın. Bulimia hastalarının aynı zamanda depresyon veya anksiyeteden de muzdarip olması yaygındır. Birlikte var olan koşullar için yardım almak, iyileşmeniz için hayati önem taşır.
Profesyonel yardım alın. Uzmanlarının tavsiyesi ve desteği, sağlığınızı yeniden kazanmanıza, sağlıklı bir şekilde yemeyi yeniden öğrenmenize, yiyecek ve vücudunuz hakkında daha sağlıklı tutumlar geliştirmenize yardımcı olacaktır. Sağlıkla kalın.