Yeme bozuklukları, sağlıksız, takıntılı veya düzensiz yeme alışkanlıkları ile karakterize edilen psikolojik durumlardır. Yeme bozuklukları hem duygusal hem de fiziksel semptomlarla birlikte gelir ve anoreksiya nervoza (gönüllü açlık), bulimia nervoza (tıkınırcasına yeme ve ardından kusma), tıkınırcasına yeme bozukluğu (arıtmadan tıkınırcasına yeme) ve diğer veya tanımlanmamış yeme bozukluklarını içerir. Teşhis edilenlerin orantısız bir kısmı, genç ve 20’li yaşlarındaki genç kadınlardır, ancak herhangi bir cinsiyetten genç erkekler ve yaşlı yetişkinler de dahil olmak üzere herkes yeme bozukluğu geliştirebilir. Yeme bozuklukları genellikle her şeyi tüketen bir hal alır ve hastaları yaşamlarında başka pek çok şeyi dışlayarak yemeye ya da yememeye odaklanmaya zorlar.

  Biyolojik faktörler, sosyal ve kişilerarası baskılar ya da aile öyküsü yeme bozuklukları ile ilişkili faktörlerden bazılarıdır. Kültürel olarak aracılık edilen beden imajı kaygıları, mükemmeliyetçilik ve obsesif kişilik özellikleri de sıklıkla depresyon veya anksiyetenin eşlik ettiği bozukluklarda büyük rol oynar.

  Tedavi nadiren basittir. Yeme bozuklukları ek tıbbi problemler yaratabilir, hatta hastaneye yatmayı ve zorla beslenmeyi gerektiren akut yaşamı tehdit edici olabilir. Tam iyileşme sağlamak için genellikle tıp doktorları, psikologlar ve uzman diyetisyenler dahil olmak üzere çok disiplinli sağlık uzmanları ekipleri gerekir.

  Anoreksiya Nedir?

  Anoreksiya nervoza, aşırı kilo verme veya egzersiz yapma saplantısı ile kendini gösteren bir yeme bozukluğudur. Özellikle genç ve orta yaşlı kadınlar arasında ve giderek genç erkekler arasında yaygındır, ancak her yaşta herkesi etkileyebilir. Anoreksiyanın en yaygın davranışsal belirtileri aşırı diyet, takıntılı yemek ritüelleri, gizli ve antisosyal davranışları içerir. Anoreksiya tedaviye oldukça dirençlidir, sıklıkla anksiyete ve depresyon eşlik eder. En ciddi yeme bozukluğudur.

  Bulimia Nedir?

  Bulimia nervoza, sık sık tıkınırcasına aşırı miktarda yemek yeme ve ardından kusma ile kendini gösteren bir yeme bozukluğudur. Temizleme genellikle kendi kendine kusturma ile yapılır, ancak bazen müshil, oruç tutma veya aşırı egzersiz yapma gibi boşaltıcı olmayan telafi edici davranışları içerebilir. Bozukluk tipik olarak ergenlik döneminde başlar. Bulimia hastaları genellikle yeme ve arınma alışkanlıkları konusunda ketum davrandıkları için, yaşı ne olursa olsun tespit edilmesi zor olabilir. Bulimia’ya sahip birçok insan sıklıkla kaygı, depresyon ve zayıf benlik saygısı yaşarlar.

  Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu Nedir?

  Tıkınırcasına yeme bozukluğu, telafi edici davranışın eşlik etmediği, tekrarlayan aşırı aşırı yeme atakları ile kendini gösterir. Sonuç olarak, bozukluğu olanlar genellikle aşırı kilolu veya obezdir. Bu bozukluğu olan insanlar normalden çok daha hızlı yemeye eğilimlidirler ve kendilerini rahatsız hissedene kadar durmazlar. Aç olmadıklarında bile çok miktarda yiyecek tüketebilirler. Yeme davranışlarıyla ilgili utanç veya mahcubiyet nedeniyle genellikle yalnız yemek yerler.

  Bu bozuklukların yanı sıra gıda alımı bozukluğu, geri çıkarma (geviş getirme) bozukluğu veya pika (toprak, kâğıt, saç vs. yeme) gibi bozukluklar da yer alır.

  Yeme bozukluğu olan kişilerin yardım aramaya karar vermesi uzun zaman hatta bazen yıllar alabilir. Bunu yaptıklarında, iyileşmelerine yardımcı olabilecek çok sayıda tedavi seçeneği vardır. Yeme bozukluğu olan kişiler genellikle ayakta tedavi görürler, ancak ciddi vakalar hastaneye kaldırılmayı veya yatılı bir tesiste tedaviyi gerektirebilir. Bilişsel davranışçı terapi, bu süreç için en etkili yöntemdir. Sağlıkla kalın.

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır. Yazıların tamamı Psk. Yiğit Daimselamet tarafından hazırlanmaktadır ve izinsiz kullanımı kesinlikle yasaktır.