Yeni yıl, çoğu insan için yeni kararlar demektir. Büyük bir şevk ve enerji patlamasıyla başlayan iyi niyetli kararlara rağmen, çoğu insan kısa zamanda enerjisini kaybediyor ya da mazeretler üretiyor. Eski alışkanlıklara geri dönülüyor. Yapılan araştırmaya göre, yeni yılda bir karara varan kişilerin yalnızca yaklaşık 8%’inin başarılı olduğunu göstermektedir. Yine de bu ürkütücü istatistik, hayatımızın değerlendirmesini yapmamızı ve gelecekte ne istediğimizi düşünmemizi engellemiyor. Yeni bir yıl, geriye bakıp gelecekte nelerin farklı olabileceğini düşünmemek neredeyse imkânsız. Ancak kararlarını yazanların bu kararlara uyma olasılığı, yazmayanlara göre on kat daha fazladır.

  Kilo vereceğim, sağlıklı besleneceğim, egzersiz yapacağım, daha tutumlu harcayacağım ve daha çok birikim yapacağım, kötü alışkanlıklarımı bırakacağım… Temel olarak kendimizi yetersiz hissettiğimiz tüm yollarla ve yapamadıklarımızın bir listesiyle karşı karşıya kalırız. Gerçekten, kararların işe yaramamasına şaşırmamak gerekir. Kendiniz ve hayatınız hakkında sevmediğiniz şeylerin bir listesini duyduktan sonra ne sıklıkla kendinizi motive olmuş ve değişiklik yapmaya hazır hissediyorsunuz? Kendimiz hakkında kötü hissediyorsak, olumlu değişiklikler yapma konusunda pek iyi değiliz. Bunu destekleyen araştırmalar vardır. Kendimizi utandırmak, stresi artırmaktan ve daha kötü sonuçlara yol açmaktan başka bir şey yapmaz.

  Bazı insanlar kararlarını takip etmek için gereken öz disiplinden yoksundur. Özellikle kötü alışkanlıklarını (sağlıksız yemek, sigara, alkol, küfür, aldatma vb.) değiştirmeye gerçekten hazır değillerdir. Bazı insanlar gerçekçi olmayan hedefler ve beklentiler belirler. Çözümlerin işe yaraması davranışları değiştirmeyi içerir. Alışkanlık davranışı, bir seçim veya kararla karşı karşıya kaldığınızda düşünceleri önceden tecrübe ettiğimiz kalıplaşmış yollarla devam ettirir. Peki çözüm için neler yapmak gerekir?

  Büyük rakamlar yıldırıcıdır. Tüm bir yıl boyunca alışkanlıkları değiştirmeyi düşünmek bunaltıcı görünebilir. Bir ay ile başlayın ve ondan sonra başka bir ay planlaması yaparak devam edin. Kararlarının ilk ayını başarıyla tamamlayan insanların çoğu, yılın geri kalanında onlar üzerinde çalışmaya devam ederler.

  Kararınızdan birine bahsetmek, “yapılması gereken” bir davranışı pekiştirecektir. Güvendiğiniz arkadaşınız size nasıl gittiğini sorabilir ve bir anlamda ilerlemenizi takip etmenize yardımcı olabilir.

  A noktasından B noktasına gitmek her zaman düz bir çizgi değildir. Bunu daha çok, amaca ulaşılmadan önce birçok kıvrım ve dönüş içeren bir hazine haritası gibi düşünün.

  “Kilo vermek istiyorum” demek yerine üzerine bir rakam koyun! “Kitap okumaya başlayacağım” demek yerine, okunmamış ya da okunacak kitapları alın ve daha gerçekçi olun.

  Aileniz ve arkadaşlarınızla daha iyi ilişkiler kurmak için olumsuz davranışlarınızdan vazgeçin.

  Kendi motivasyonunuzu oluşturun ve daha ne kadar yapılması gerektiğine değil, elde edilen kazanımlara odaklanın. Aylık kilometre taşlarını kutlayın ve ilerlemeye devam edin.

  Karar vermek için bir sonraki yılbaşını beklemeyin. Kendimizi geliştirmek, devam eden bir süreçtir ve yıllık bir olay değildir. Yıl boyunca hayatınızda değişiklikler yapmaya ve yeni hedefler belirlemeye devam edin.

  Herkesin yeni yılı kutlu olsun. 2023’ün bize empati, sabır, anlayış ve saygı/sevgi getirmesi dileğiyle.

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır. Yazıların tamamı Psk. Yiğit Daimselamet tarafından hazırlanmaktadır ve izinsiz kullanımı kesinlikle yasaktır.